SINKUL, sindikat menedžerjev v kulturi in umetnosti

Skok na vsebino // Skok na meni

SINKUL, sindikat menedžerjev v kulturi in umetnosti — Uvodna

Se Vlada odpoveduje decembra 2023 podpisanemu dogovoru

Vladni in sindikalni pogajalci smo se 6. 2. 2024 razšli, ne da bi se dogovorili o čemer koli. Tudi o datumu prihodnjega srečanja ne.

Četrtek, 8. februar 2024

Vladni in sindikalni pogajalci smo se v torek, 6. 2. 2024, razšli, ne da bi se dogovorili o čemer koli. Tudi o datumu prihodnjega srečanja ne. Ostaja grenak priokus, da se je vlada odpovedala plačni reformi.

V torek, 6. februarja 2024, je bilo sklicano prvo delovno srečanje predstavnikov reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (sem sodi tudi SINKUL), z vladno pogajalsko skupino pod vodstvom finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Srečanje je bilo sicer namenjeno uvodu v stebrna pogajanja. Pričakovali smo, da bo vladna stran predstavila predlog plačne reforme. Pričakovali smo tudi vladni predlog rešitve plačnih nesorazmerij, ki so dejanski razlog za sindikalno organiziranje managementa v kulturi in umetnosti in sodelovanje v Počivavškovi sindikalni pogajalski skupini.

Vlada ni predstavila novega predloga odprave plačnih nesorazmerij

V torek se sindikalna pričakovanja niso uresničila. Vladni pogajalci niso predstavili novega predloga odprave plačnih nesorazmerij. Namesto tega so nam priznali, da predlog odprave plačnih nesorazmerij, kot so si ga zamislili na novo v vladi, ni javnofinančno vzdržen. Povedali so, da bi morali razmisliti o določenih spremembah že dogovorjenega, da bi se plačna reforma lahko izvedla v pogojih fiskalnega pravila, ki v letu 2025, tako trdi vladna stran, ponovno stopi v veljavo prihodnje leto.

Se je vlada odpovedala plačni reformi?

Spremembe, ki naj bi po mnenju vladne strani omogočile finančno vzdržnost plačne reforme, se kažejo v daljšem časovnem obdobju izvedbe (tri leta, kot so predlagali doslej, je prekratko), manjši razpon med plačnimi razredi od treh odstotkov, odstop od dosedanje maksime, da se bo plačna lestvica začela z minimalno plačo, in tudi odstop od razmerja ena proti sedem med najnižjo in najvišjo plačo.

Vladni in sindikalni pogajalci smo se v torek, 6. 2. 2024, razšli, ne da bi se dogovorili o čemer koli. Tudi o datumu prihodnjega srečanja ne. Ostaja grenak priokus, da se je vlada odpovedala plačni reformi.