SINKUL, sindikat menedžerjev v kulturi in umetnosti

Skok na vsebino // Skok na meni

SINKUL, sindikat menedžerjev v kulturi in umetnosti — Uvodna

SINKUL podpisal dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice

Četrtek, 11. januar 2024

Po dogovoru, ki smo ga 10. 1. 2024 podpisali s predstavnikoma Vlade RS, se bodo plače v javnem sektorju z junijem 2024 uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022–december 2023. Ta je bila po podatkih Statističnega urada RS 4,2 odstotka, kar pomeni, da bo vrednost plačnih razredov plačne lestvice višja za 3,36 odstotka. Regres za letni dopust bo izplačan s februarsko plačo, torej že marca in ne šele junija.

Z dogovorom smo med drugim določili, da se začetek izvajanja prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij premakne s 1. januarja 2024 na datum, ki bo skupaj z dinamiko dogovorjen v okviru usklajevanja novega plačnega zakona oz. pogajanj o odpravi nesorazmerij.

Poleg samega dogovora smo podpisali tudi aneksa h kolektivnima pogodbama za javni sektor in negospodarske dejavnosti, kar bo omogočilo uresničitev vsebine dogovora.

Datum nadaljnjih pogajanj o reformi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij sicer še ni določen, vendar pričakujemo, da se bodo pogajanja kmalu nadaljevala kmalu, saj sta oba predstavnika Vlade RS izrazila zavezanost hitrim in konkretnim pogovorom v naslednjih korakih izvedbe plačne reforme.

Prenesi datoteke